Back to index

Relaxering via de kracht van concentratie en het voelen


IN 10 DAGEN VOLLEDIG ONTSTRESSEN

T’is zomer en er is een goeie kans dat je binnenkort op reis vertrekt. Hoera! Dat jaartje werken heeft pakken stress opgestapeld en het wordt tijd om opnieuw energie op te doen. Tenslotte is het de bedoeling om volledig uitgerust terug te keren en alle zorgen achter ons te laten.

Met een beetje geluk ga je ver weg! Hoera, hoera! Want zelfs een stevige jetlag is de beste manier om deze tiendaagse ontstressperiode op een makkelijke manier te starten.

Laat je dus bij de keuze van je bestemming zeker niet afschrikken door de afstand. Hoe verder hoe liever want een lange ongemakkelijke reis is een geweldige manier om je lichaam opnieuw te voelen, iets wat veel mensen door de op het denken gerichte maatschappij zijn verleerd. Je hebt tijdens het lange wachten, het urenlange zitten en proberen te slapen toch niks anders te doen. Maak van die verloren tijd gebruik om op reis te gaan in je lichaam. Maak nog voor je op je vakantiebestemming aangekomen bent, de boeiendste reis van je leven.

 

Dag 1

Langer dan acht uur onderweg en een eventueel tijdsverschil geven je het gevoel alsof er een bulldozer over je heen is gereden. Dit is het ideale moment om in al je stijf gezeten ledematen, je ontregelde spijsverteringstelsel en je draaierige hoofd te kruipen en je hele lijf tot in de toppen van je tenen waar te nemen. Je hoeft er zelfs nauwelijks moeite voor te doen want de gevoelens van je vermoeide lichaam spoelen sowieso door je heen.

Het wordt zelfs nog makkelijker.

Laat jezelf maar in een makkelijke zetel of in je bed vallen. Zelfs een bank in de luchthaven of een zetel in de lobby van het hotel kan perfect voor de eerste stap naar volledige ontstressing.

Ga met heel je concentratie naar de plaatsen waar je ongemakken zich het sterkst manifesteren. Voel je pijnlijk opgezwollen voeten, je suf gebogen knieën, je plakkerige geplette achterwerk, je samengeknepen maag, je stijve nek en laat de buitenwereld even voor wat ie is.

Registreer enkel de signalen die je lichaam je stuurt en bekijk ze alsof je met een vergrootglas elke lichaamsprikkel zou uitvergroten.

Kruip in je eigen lijf, pak de trein en reis door je bloedbanen, pak de tram langsheen je spieren en fiets door je stramme gewrichten. Maak geen omwegen langs de meest pijnlijke plekken, mijd ze niet… Laat ze uitgroeien tot de enige werkelijkheid die je op dat moment waarneemt en verdrink even in je ongemak. Ga er heen alsof het een deel uitmaakt van je reis.

Je vakantie begint in je eigen lichaam en elke tinteling, elk gevoel is als de ontdekking van nieuw stukje wereld maar dan in jezelf. Voel jezelf als Alice in Wonderland en voel met een kinderlijk enthousiasme elke knellende zenuwtrek in je vermoeide vlees. Voel dat vlees, voel het kloppen, trkken en knagen, voel hoe het protesteert tegen het gebrek aan slaap en de veel te lang aangehouden zitposities…

Duik met je aandacht in je fysiek lichaam. Focus je en ga op ontdekking in dat deel van je vermoeide wezen.

Begin de pijnen die je onderweg tegen komt voor jezelf te omschrijven. Breng je waarnemingen onder woorden.

Hoe zou je dat specifieke ongemak verklaren aan iemand anders?

Hoe zou je het neerschrijven in een boek?

Wat voor signalen zend het uit?

Is het een knijpend, kloppend, brandende pijn die je in achterwerk beleeft of knaagt het in je botten?

Waar zit de oorsprong precies en waar gaat het naartoe?

Hoe diep zit het?

Zijn het spieren die je toeroepen dat het genoeg is geweest of neem je een overdruk waar op de benen?

Doordat jij je aandacht richt naar datgene wat je waarneemt ontstaat er beweging in de pijn, zelfs de waarneming kan veranderen. Volg deze, zonder te sturen, blijf alles met verwondering waarnemen.

Dan ontdek je dat de waarnemingen die je tot nu als onaangenaam waarnam verdwijnen in het niets of zich omtoveren in een ontspannende warme energie stroming .

Laat jezelf toe deze weldaad die door je lichaam heen stroomt waar te nemen. Geniet ervan!

Op dit moment heb je geen verplichtingen, je moet niets. Hou je enkel bezig met wat er zich allemaal manifesteert in je fysiek lichaam. Voel dan ook dat alle spanningen zich langzaam oplossen als sneeuw voor de zon.

Geniet van enkel in jezelf aanwezig te zijn!

 

Dag twee

Elke mens is energie en wordt omgeven door een energetische bel zoals ook de aarde wordt omgeven door een atmosfeer. Bij de mens wordt deze energetische bel het aura genoemd.

Het aura wordt voorzien van energie via een kosmische verbinding en een aardeverbinding. Elke mens bevindt zich in het centrum van dit aura waarbij de overgang van dit eivormig energieveld naar de buitenwereld op ongeveer 1,5 meter rondom het fysieke lichaam ligt. Onderaan zit een energiezuil via dewelke de aarde-energie binnenkomt. Bovenaan vinden we een gelijkaardige zuil die rechtstreeks naar de kosmos gaat. Zowel de aarde- als de kosmosverbinding hebben in gezonde toestand ongeveer een diameter van 1,5 meter.

Als je in een vliegtuig zit, verliest een mens z’n gronding en dat is ook logisch. Bij een gezonde persoon die op de grond staat bevindt het onderste deel van z’n aura zich immers 1,5 meter onder het aardoppervlak vermits het aan alle zijden van ons lichaam even ver doorloopt.

Deze energetische verbinding met de aarde is erg belangrijk vermits onze levenslust, seksuele energie en levensenergie wordt bepaald door de hoeveelheid opgenomen aarde-energie.

Omdat we op deze tweede dag ons lichaam stilaan terug op plooi gaan brengen na die uren van passieve verplaatsing beginnen we onderaan om op die manier onze levensenergiestroom te herstellen.

De kracht van je concentratie kan hier ook weer een handje bij toe steken, net zoals je dat de eerste dag hebt gedaan.

Zet je ontspannen neer maar let op dat je deze keer ‘voor’ je staartbeen gaat zitten, met je rug zo recht mogelijk. Dat kan in kleermakerszit, op je knieën maar net zo goed op een stoel zolang je maar mooi recht zit en liefst op de begane grond.

We gaan vandaag een beetje meer gericht te werk, dit om je energiestroming optimaal te helpen stromen.

Ga dan met je aandacht, voor de vrouwen tussen hun vagina en anus en voor de mannen tussen hun anus en scrotum. Ga gewoon op zoek naar die plek van binnenuit, in je fysiek lichaam en voel wat je daar waar kunt nemen. Omschrijf het aan jezelf, breng het weer onder woorden. Ga niets sturen of verwachten, blijf enkel in het waarnemen! De meeste mensen voelen een tintelend beweeglijk gevoel alsof iemand je op die plek zachtjes maar echt zachtjes kriebelt.

Dit is de ligging van je eerste chakra. Je kan het je voorstellen als een draaiend, trechtervormig naar binnen zuigend wiel dat in gezonde toestand zo groot is als de holte die er ontstaat als jij je wijsvinger en duim op elkaar zet. Langs deze chakra voorzie jij je lichaam van warme rode aarde energie die jij nodig hebt om jezelf te voorzien van levensenergie.

Voel ook deze kleur rood.

Rood voelt anders dan geel of groen.

Rood is vrij zwaar, warm, zwoel en stroperig. Probeer deze kleur niet enkel te visualiseren want inbeelding zit in je brein en het is belangrijk om tijdens al deze oefeningen ook de kleuren te voelen.

De werking van deze rode chakra bepaalt je levensvreugde en je seksuele energie, je seksuele lusten. Dit is de eerste van de zeven hoofdchakra’s in je fysiek lichaam. De eerste chakra heeft de laagste trilling en is een enkelvoudige opnemende chakra. Dit wil zeggen dat er in tegenstelling tot de volgende chakra’s enkel energie binnenkomt. Een lage trilling wil niet zeggen dat je eerste chakra minder goed of minder belangrijk is. Met een lage trilling bedoelen we enkel dat ze de minst beweeglijke trillingsfrequentie opneemt van alle chakra’s.

Concentreer je op de binnenkomende rode energie. Ze is levensnoodzakelijk. Na een vliegtuigreis mag je jezelf opnieuw opladen met aarde-energie. Voel hoe die warme rode gloed de onderkant van je lichaam binnenkomt en je hele lichaam opvult.

 

Dag drie

Langzaam wordt je lichaam gewoon aan de andere leefomstandigheden, op het andere deel van de aarde waar jij je nu bevindt.

Niet alleen het klimaat is anders.

Ook de andere keuken speelt je parten en het is goed mogelijk dat je darmen overhoop liggen. Op deze derde dag zullen we chakra twee herstellen en die loopt, U raadt het al, dwars door de darmen. De tweede chakra wordt ook wel hara genoemd en mensen die een gevechtsport beoefenen, zijn zeker vertrouwd met deze benaming.

In tegenstelling tot de eerste chakra hebben de volgende vijf chakra’s zowel een in- als een uitgang. Er zijn drie opnemende en twee afgevende chakra’s. Een opnemende chakra ontvangt energie aan de voorzijde van het fysieke lichaam, gaat er horizontaal doorheen en geeft de overstroom van energie af aan de achterzijde om op die manier terug in het aura terecht te komen. Een afgevende chakra ontvangt z’n energie aan de achterzijde van het fysieke lichaam (de rug) en geeft de overvloed af aan de voorkant.

De tweede chakra ontvangt twee centimeter of twee vingers onder de navel zijn energie en laat de overvloed er weer uit op dezelfde hoogte aan de rugkant. De tweede chakra heeft een oranje filter en herbergt de gevoelscentrale, je sensualiteit, je intuïtie en is verbonden met je rechter hersenhelft, je vrouwelijke hersendeel. Midden in de tweede chakra bevindt zich je centrum en dat is het middelpunt van je fysiek en energetisch lichaam.

Ga nu op zoek naar de plaats waar de chakra zich bevindt aan de voorkant van je lichaam, vooraan je buik, twee vingers onder je navel en ga dan langzaam en heel bewust observerend met je concentratie door je buik en horizontaal tot je er weer uitkomt in je rug. Volg het traject tot aan de eindhalte van je rug. Heel observerend en neem iedere ervaring waar. Die fysieke ervaringen begin je te vertalen in woorden en dat wat je verwoord hebt, blijf je geconcentreerd waarnemen tot je er geen last meer van ondervindt of tot je overstroomt van gelukszaligheid. Zo activeert je levensenergiestroom en kan jij je reserve tank aanvullen en dat is tenslotte de rede waarom je op vakantie bent. Maar weet dat je dit alles ook kan inbrengen in je dagelijks leven door er een gewoonte van te maken om je fysieke lichaam gewoon te voelen. Hou je wat minder bezig met het denken alleen waardoor je je concentratie buiten jezelf legt.

Het verwoorden van de dingen die je voelt en de gewaarwordingen tijdens de oefeningen is essentieel omdat het de rechter- en linker hersenhelft laat samenwerken. Enkel op die manier zullen je mannelijke en je vrouwelijke delen, denken en voelen in evenwicht komen waardoor er harmonie ontstaat in jezelf en in je leven.

Dag vier

Nu je darmen uitgerommeld zijn, is het tijd om de rest van je verteringsstelsel te helpen herstellen en terug op krachten te komen. Hierdoor komen we bij de derde chakra terecht, bijnaam Plexus. De derde chakra is immers niet alleen met de rest van je verteringsorganen verbonden, hij beschikt tevens over je mannelijke kracht die je in staat stelt te manifesteren (doen, verwezenlijken, creëren). Deze chakra is verbonden is met de linker of mannelijke hersenhelft en heeft een gele filter.

Wat voor gevoel geeft geel jou?

Geeft het jou een opentrekkend, licht en bewegelijk gevoel of is het eerder samendrukkend, warm en zwaar?

Zet dat gevoel ter hoogte van je maag en blijf er met je concentratie observerend in aanwezig, m.a.w. doorvoel het.

De derde chakra is een afgevende chakra. Hij neemt op via de rug en geeft zijn overvloed door aan het aura via de voorkant van je fysiek lichaam. Hij loopt horizontaal rechtdoor door het lichaam ter hoogte van de maag.

Voel hoe de gele energie je derde chakra vult en concentreer je nu op je rug te hoogte van je maagholte. Laat je concentratie dan heel gericht door je lichaam gaan tot je door je maag en buik naar buiten komt.

Wat voel je?

Verwoordt het en ervaar zonder te veroordelen wat je waarneemt. Zo herstel je de energiedoorstroming in de rest van je organen en kom je langzaam op krachten. Nu heb je opnieuw de energie om de wijde wereld in te stappen.

 

Dag vijf

Vandaag is genieten aan de beurt.

Het wordt tijd dat jij je hart laat stromen voor jezelf in je nieuwe omgeving. Eén trapje boven de derde chakra beland je immers in het midden van je borstbeen en daar kom je de hartchakra tegen.

Deze vierde chakra is een opnemende chakra met een groene filter. Hij gaat horizontaal dwars door je borstkast en komt uit in je rug.

Net als rood, oranje en geel heeft ook groen zijn eigen specifieke trilling en die van groen helpt je om je hartchakra te deblokkeren. Wie bijvoorbeeld graag groene kleding draagt, heeft een sterk verlangen om zijn hartje te openen, zijn liefde te laten stromen om van zichzelf en de dingen rond zich te leren houden.

Voel vandaag wat voor gevoel groen je geeft en verplaats dat gevoel naar je borstkast. Groen geeft dikwijls een warm naar binnen drukkend, vullend gevoel.

Neem het waar en geniet.

Via de hartchakra communiceert de ziel met je lichaam. Hier bevindt zich de wijsheid (dat is niet hetzelfde als je intelligentie, integendeel…), je eigenliefde, de liefde van de ziel die jij bent en vanuit deze chakra stroomt jouw overvloed aan liefde over voor iedereen en al wat leeft.

Velen onder jullie (vooral mannen) zullen hier weerstand voelen maar probeer je te concentreren. Voel waardoor je hartchakra verstropt zit. Verwoordt het en doorvoel wat je net onder woorden hebt gebracht.

Eens je de kracht van je hart en van de liefde hebt geproefd, ben je onmiddellijk verslaafd.

Voel die vervullende warmte en neem het waar met een ongedwongen onderzoekende instelling.

Verwoord het en doorvoel wat je net onder woorden voor jezelf bracht. Zo herstel jij je chakra die je in staat stelt om van je vakantie een onvergetelijke ervaring te maken.

Dag zes

Nu is de dag aangebroken om de voor jou misschien onbekende taal en levensgewoontes van je nieuwe omgeving te gaan verkennen zonder al te veel communicatiestoornissen.

We zijn bij de keelchakra aanbeland, de communicatie tussen je voelen en je ratio, het verwoorden van je binnenwereld en je communicatie met je buitenwereld.

Deze vijfde chakra dompelt zich in de blauwe kleur. Het is een afgevende chakra. Door de keelholte uitkomend en op die hoogte opnemend in de nek.

Ga er naar toe en neem waar.

Verwoordt je fysieke gewaarwordingen want enkel zo gebruik je de beide hersenhelften samen en stel jij jezelf in staat om je voelen en denken even intensief te gebruiken en met elkaar te laten communiceren. Hierdoor herstel jij je innerlijke communicatie en breng je harmonie in je hele systeem en je leven. Het is dus heel belangrijk om je fysieke gewaarwordingen te beschrijven en je niet te verliezen in figuurlijke beschrijvingen die zich enkel afspelen in je rechter hersenhelft.

Een voorbeeld: Je zegt dus niet dat het lijkt alsof er aan je arm getrokken wordt en dat je het voelt tot in je schouderblad. Nee, je vertelt jezelf dat er een trekkend gevoel in je schouderblad begint en uitkomt in je arm. Voel van binnenuit, leef vanuit je ziel en niet enkel vanuit je hoofd. Je ziel hoort in je lichaam te zitten. Geniet van jou zalige lijf alsof je jezelf in een geweldig paleis bevindt en ga vanuit het centrum, je hara op verkenning en doorloop zo de verschillende chakra’s…

Experimenteer en ervaar!

Dag zeven

De zevende dag is een bijzondere dag.

We zouden het bijna kunnen vergelijken met het scheppingsverhaal. Dit is de dag dat we het geheel overschouwen. Vandaag merken we dat alles samenhangt. Dit is de dag dat je derde oog extra aandacht krijgt.

Deze zesde chakra heeft een indigo filter en is een opnemende chakra die één vinger boven de plek tussen je wenkbrauwen in je lichaam komt en dwars door de schedel loopt. Indigo is een donkerblauwpurpere kleur, de kleur van blacklights. Verwoordt hoe deze kleur voelt en laat het gevoel door je hoofd stromen. Check meteen of deze chakra goed stroomt en als dat niet het geval is, voel dan wat het tegen houdt. Hoe voelt die blokkade, verwoordt en doorvoel ze.

Wanneer het derde oog goed functioneert, wordt je meer open minded en word je bewust van de synchroniteit der dingen.

Je begrijpt beter dat alles gebeurt hoe het moet gebeuren op het moment dat het gebeurt. In elk onderdeel van de wereld die ons omringt, zitten signalen en tekens. Het derde oog helpt ons om die symbolen te zien en te begrijpen. Het waarom van ziekten, het onbegrijpelijke toeval en het verklaren van onze kleinste verlangens zoals het zin hebben in bepaalde etenswaren of het dragen van verschillend gekleurde kledingstukken.

Het inzicht over al die O zo belangrijke kleinigheden die ons leven makkelijker maken, ontvang je via je derde oog.

Wanneer het derde oog actief wordt, kan je een licht duizelig gevoel gewaarworden dat vijf dagen kan duren. Dat is geen reden tot paniek. Wees blij en hou je in het geval van duizeligheid wat meer bezig met de aarde. Ga wandelen in de natuur of ga met je voeten in natuurlijke waterbronnen staan zoals de zee, rivieren, beken of bronnen. Mocht dit gevoel je thuis overkomen dan help werken in je tuin om je evenwicht terug te stabiliseren.

Dag acht

De zevende chakra is visueel eigenlijk de tegenhanger van de eerste chakra. Hij komt loodrecht binnen aan de bovenkant van je hoofd en is dus een enkelvoudige opnemende chakra met een violette kleur. Violet is een roospurper dat niet toevallig ook de kleur is van gewaden die koningen, bisschoppen en priesters e.d. altijd hebben gedragen. Deze chakra staat immers voor het goddelijk bewustzijn al heeft dit in de strikte betekenis niks te maken met de God zoals we die kennen uit het Christendom of andere religies.

Wanneer de zevende chakra goed werkt, worden we ons bewust dat we niet enkel bestaan uit een fysiek lichaam met een brein. Een optimale werking van de hoogste chakra maakt ons duidelijk dat je een ziel bent in een fysiek lichaam met een brein en een energetisch lichaam.

Voor de sceptici onder jullie is de vakantieperiode met veel zon een ideale gelegenheid om dit aan de lijve te ondervinden al heb je wel flink wat ruimte nodig.

We hebben een zonsondergang nodig en wel een zon die echt verdwijnt achter de einder en niet achter een berg of een building. Zoek dus de zee of de weidse vlakten op en wacht op het moment dat de zon zo laag staat dat je ze ziet naar beneden zakken. Kijk hoe die grote dieprode bol langzaam van links naar rechts dieper en dieper zakt.

Concentreer je nu op dat zevende chakra en voel tegelijkertijd de grond waar je op staat. Voel de aarde en plots zal je daadwerkelijk gewaar worden dat je beweegt. Je bevindt je op een reusachtige rondraaiende bol op een reis doorheen een fenomenaal gigantisch groot universum. Je reist samen met die aarde door de tijd en de ruimte. Voel die gestage draaiende beweging van de aarde. Voel haar grootsheid, voel haar enorme kracht terwijl je naar de verdwijnende zon kijkt.

Op dit moment voel je je verbonden met je kosmische energie die via jou kosmische verbinding in je aura, door je zevende chakra je fysieke lichaam binnenstroomt. Je hebt nu een kosmisch bewustzijn… Je hebt je grenzen verruimt en je bent je bewust van je grootsheid…

Dag negen

Nu we alle chakra’s hebben overlopen, is de volgende stap eigenlijk heel logisch. We gaan ze alle zeven met elkaar verbinden via het pranakanaal waarbij prana staat voor levensenergie. Het pranakanaal loopt in loodrechte lijn door je lichaam en bevindt zich net iets voor je ruggengraat. Via de zevende chakra flitst de kosmische energie naar beneden waar ze ter hoogte van de 2de chakra, ons energetisch centrum de aarde-energie ontmoet die via onze eerste chakra omhoog stroomt, om zo levensenergie te vormen. Waar deze twee energieën elkaar ontmoeten, ontstaat een goud oranje energiebol doe we onze innerlijke zon noemen en die niet groter mag worden dan een basketbal omdat we anders te veel vuur in ons lichaam krijgen. Als dat het geval is, worden we immers te assertief en leven we ook niet meer voldoende vanuit ons hart.

Voel deze vuurbal… Voel hoe de kosmische energie de aarde-energie ontmoet. Laat je innerlijke zon stralen en je gehele fysieke lichaam en aura opvullen met levensenergie. Besef dat je een lichtwezen bent bestaande uit één grote bal van levensenergie.

De overstroming van levensenergie is een garantie voor een gezond lichaam en kan enkel als alle chakra’s naar behoren werken. De verschillende energieën van de chakra’s komen niet alleen bij elkaar in je centrum, ze stromen ook over in je aura dat je fysiek lichaam omringt en dat fungeert als opslagplaats voor wanneer je verbinding met de aarde want minder is (zoals in een vliegtuig). Besef dat de gezondheid van je fysieke lichaam, je mentale conditie en emotionele staat afhankelijk is van je energetisch lichaam en niet omgekeerd.

Dag tien

En dan als laatste, le moment suprème, als je alle vorige stappen hebt doorlopen, kan je met je ziel bewust via je zevende chakra in je lichaam indalen.

Dat klinkt heel dramatisch maar geloof ons als we jullie vertellen dat de meeste mensen nog nauwelijks in hun lichaam zitten. Sommigen zitten enkel tot in hun hoofd door teveel aandacht te geven aan het denken alleen, een probleem van veel mannen. Anderen maken van hun hartchakra een afgevende chakra waardoor heel hun energetische systeem ondersteboven wordt gehaald. Dat gebeurt veel bij vrouwen die teveel een zorgende functie aannemen. Daardoor geven ze teveel liefde weg, houden te weinig over voor zichzelf om nog iets vanuit een passie te creëren. Op die manier wordt een vrouw afhankelijk waardoor ze liefde terug verwachten die nooit voldoende zal zijn om hun leegte op te vullen. Ze blijven achter met frustraties.

Zoals altijd is de gulden middenweg ideaal en verdient ieder deel, energetisch en fysiek, zijn portie aandacht. Liefde is evenwaardig dus voorzie ook jezelf eerst met liefde via je opnemende chakra en deel dan pas je overvloed met anderen.

Wanneer je met je ziel in je lichaam daalt (ik weet het, het klinkt nogal heftig), maak dan een afspraak met je fysiek en energetisch lichaam om bewust te gaan samenwerken als één geheel. Je ziel bestuurt je lichaam en enkel als je energie goed stroomt, kan je lichaam naar behoren blijven functioneren en je ziel in je lichaam blijven.

Enkel de ziel bezit de informatie van een jong gezond lichaam. Vergeet de verjongingskuren, facelifts en andere hormoonpreparaten. De eeuwige jeugd zit in je ziel en het perfect samenwerken van die ziel met je lichaam.

Als je met je bewustzijn, je ziel van bovenuit in je lichaam daalt, ervaar je een baarmoeder effect. Het voelt alsof je in een duikerpak stapt, volledig veilig omgeven en geborgen. In het begin zal je lichaam heel zwaar aanvoelen maar als je deze oefening herhaalt, zal je ziel de trillingsfrequentie van je lichaam verhogen tot er gewenning optreedt….

Sciencefiction?

Hoe denk je dat Tibetaanse monniken op één vinger staan, puntige zwaarden kromduwen met hun keel of zelfs boven de grond kunnen zweven?

Met je concentratie en de kracht van je zie (die concentratie is net de kracht van je ziel)l, kan alles. Zelfs een loonsverhoging zit erin… als je terugkomt van zo’n vakantie dan toch…

Maak er een geweldige reis van en keer behouden terug.

 

Erik Tanghe