Back to index

De motorpisoloog

 

EEN WRAK VAN 40

 

  Beste Lezer, ik heb een fiets gekregen van mijn goede vriend Flip. Ik vind het geweldig om vrienden te hebben die mij fietsen cadeau doen. Nu is het wel geen nieuwe fiets. Die heeft Flip voor zichzelf gehouden en net omdat ie een nagelnieuwe tweewieler heeft gekocht had ie natuurlijk geen plaats meer voor z’n ouwe rommel.

U begrijpt het al. Mijn nieuwe fiets is eigenlijk een oud wrak waarmee ik maar wil zeggen dat Flip toch niet zo’n heel goede vriend is…

 

  Wat niet wegneemt dat ik erg blij ben met mijn wra… pardon ouwe fiets…

Het was trouwens jaren geleden dat ik nog met een fiets had gereden en ik voelde me in het begin nogal lullig als ik zo piepend en knarsend op mijn fietswrak de stad doorkarde.

De mensen bekijken me nu plots heel anders want in hun ogen ben ik een man die zich geen auto kan veroorloven. Ik kan zelfs geen degelijke mountainbike kopen, zie ik ze denken en dat  terwijl ik enkel door de straten sjees omdat ik dat leuker vind dan me dood te ergeren in een metalen viskom die auto heet.

Ik moet me met zo’n ouwe fiets trouwens veel minder zorgen maken dat ze ermee gaan lopen alhoewel ik het vreemd vind als mensen met een fiets gaan lopen… In dat geval kan je beter schoenen gaan stelen maar dat geheel ter zijde…

  Maar het leven zit vol looks en op een ouwe fiets heb je die volgens de algemeen geldende normen dus helemaal niet. Nochtans krijg ik van al dat fietsen nog mooiere benen en stijgt mijn marktwaarde dus ontzaglijk al wilde ik het ook daar eigenlijk niet over hebben.

 

Eddy Wally

 

  Ik word voor lul versleten op mijn fiets en dat vind ik erg. Ik ben zelfs twee keer ei zo na lastig gevallen. Het ontbrak er verdorie nog aan of ze zouden me overvallen hebben… pardon, proberen overvallen natuurlijk al had ik mijn samoeraizwaard die dag niet bij. Op een fiets is dat behoorlijk lastig…

  Uitgelachen, beschimpt en bespot, het is psychologisch onaanvaardbaar al ben ik het wel gewend. De laatste tijd word ik immers voortdurend op hoongelach onthaald als ik over mijn nieuwe liefde voor Harley-Davidson vertel. Dat is trouwens ook een ouwe fiets of tenminste een motor die eruit ziet als een stuk antiek. En nu komt de koe op de prikkeldraad… of was het de kat op de koord… want een Harley wordt alleen minachtend bekeken door sportieve rijders en een ouwe fiets door iedereen.

Respect heeft dus alles met geld en angst te maken want een Harley is niet alleen ontzettend duur, wie ermee rijdt, ziet er in veel gevallen behoorlijk te vermijden uit. Op een ouwe fiets ben je sowieso spotvoer wegens synoniem voor geen centen en dus geen succes.

  Je kan dat vergelijken met idioten die zich belangrijk voelen omdat ze naast een bekende mens lopen. Hoe dichter ze zich in de buurt van een BV bevinden hoe groter hun ego wordt. Ik ben belangrijk genoeg om naast Sylvester Sta Allone te staan! 

Hoera! Eddy Wally heeft me een hand gegeven! Gooi het weg en ontsmet die van jezelf!

Ik ben toch wel een apart geval

want ik ken Pascale Bal!

Ik heb het aan de stok

met Veronicque de Cock

en ik ben gaan Vossen

met Bart van den Bossche!

Hoe belangrijker de BV, hoe groter ze zichzelf voelen.

  Dat heb je ook met motoren. Als je op een geweldige motor zit, word je natuurlijk zelf meteen een pak indrukwekkender.

Op een Yamaha V-Max ben je logischerwijze de max!

Op een FJR ben je de ster!

Te hard rijden mag niet maar op een Honda konda en met een Magna magda!

 

Jean-Claude Bincque

 

Wat je zelf niet hebt of kan, doet je motorfiets wel voor je. De motor waar je mee rijdt, is nogal dikwijls een vervanging voor het gebrek aan persoonlijkheid die je zelf niet hebt. Je loopt achter een BV aan te hollen omdat je wil zijn zoals hij of zij en je springt op een Yamaha R 1 omdat je natuurlijk zelf een snelle jongen wil zijn. Je stapt op een Harley omdat je een ruige bink probeert te worden en je gaat scheuren op een Supermotard omdat je lak hebt aan regels. Een crossmotor hoort immers niet op asfalt!

  Een motor is een uiting van een wens. Het is een signaal dat je zelfs kan opvangen. Kijk maar naar de stoere Hayabusa bezitter met een Dyno-jet-weet-ik-hoeveel-kit erop omdat ie pk’s tekort heeft! Ik ben een lul en ik kan niet rijden is de boodschap die hij de ether instuurt… De antennetjes staan nog op de zijkanten van zijn banden…

  Of Jan kloot Bink op z’n twintig jaar ouwe Harley… Ik wil eeuwig jong blijven en ik heb lak aan evolutie. Vooruitgang is achteruitgang van karakter, winst aan pk’s is verlies aan hersencellen! Wijsheid komt pas met de jaren, een ouwe motor, een versleten fiets…

  Zo ben ik, beste lezer, pas 40 geworden en ze zeggen wel eens dat het leven pas bij veertig begint.

Maar Jef 2 van op de redactie is onlangs Papa geworden en dus vraag ik me natuurlijk af wat dat pasgeboren kind hier ondertussen op deze wereldbol gaat doen als zijn leven pas bij veertig begint.

Misschien gaat het de hele dag liggen brullen en dan zou het kunnen kloppen want een kind dat een hele dag ligt te janken, geef toe, dat is geen leven meer…

 

Uw Goeroe,

 

Erik Tanghe