back
back to content
vrijheid titel

Ik ben deze zomer voor de tweede maal de bergen ingetrokken.
Ik voelde dat ik er heen moest om iets af te werken, iets wat vorige maal nog niet helemaal duidelijk was geworden.

top Galenstock met wolk

Stel dat alles wat we doen in het leven op de één of andere manier ontstaat vanuit een verlangen naar vrijheid.
Vrijheid om te kunnen doen wat we willen, om het 'mens zijn' te kunnen beleven in alle vrijheid, in al zijn aspecten, in al zijn schoonheid, vrij van emoties zoals angst, jaloersheid, minderwaardigheid en aangeleerde patronen die vrijheid verhinderen zoals familieverplichtingen en de regels van de overheid.

Werken voor geld

We werken om geld te hebben omdat geld ons zekerheid en houvast geeft..
Die zekerheid bezorgt ons een leven zonder angst en dat is fijn want angst laat ons niet toe vrij te zijn, vrij te genieten van het leven.
Natuurlijk is werken voor geld heel dubbel want door je te binden aan een bepaalde bezigheid bv werkend voor een baas, offer je natuurlijk een deel van die vrijheid op en laat dat nou net hetgene zijn waar jij op zoek naar bent.
Als je enkel gaat doen waar je zin in hebt, ben je natuurlijk vrij maar ga je zo goed als zeker ook minder verdienen waardoor je wel vrij bent in wat je doet maar niet meer vrij bent om te kunnen doen wat je wil want zonder geld betaal je geen vliegreis naar Hawai om maar iets te noemen.

Lichaamscontrole

Veel mensen zijn gefocused op sporten en het in goede vorm houden van hun lichaam want een gezond lichaam laat je toe vrij te bewegen.
Het geeft je het gevoel van een totale controle want totale controle maakt je vrij om te doen en te staan waar je wil, om je overal in vrijheid te kunnen bewegen en te handhaven.

Ik was de voorbije week in Zwitserland nadat ik eerder een week in de Gorges du Verdon in Zuid Frankrijk ben gaan rotsklimmen.
De gorges du Verdon is wat mij betreft het mooiste klimgebied ter wereld met rotswanden tot 400 meter hoog.
De afgronden zijn impressionant, de dieptes adembenemend en de uitdagingen groot..

Gorges du Verdon

Ik had deze reis al veel langer gepland samen met een vriend die er nog nooit was geweest en naarmate de reis naderde, vroeg ik me steeds meer af waarom ik er eigenlijk heen wilde.
Ik had hard getraind, m'n vingers waren sterk als klauwen en ik was er van overtuigd een flinke prestatie te kunnen neerzetten.. en waarom?
Die vraag kwam steeds meer naar boven.
Waarom wilde ik me gaan meten met een vijandige rotswand waar de gieren (echt) in grote getale rondzweven, drijvend op de opstijgende winden en waar een kleine vergissing fataal kan zijn?
Waarom was er steeds weer op voorhand dat trotse gevoel dat ik iets ging doen wat velen niet durven en niet kunnen?

Ego en persoonlijkheid zijn de stukken van onszelf die ons daartoe aanzetten als het gaat om de specifieke moeilijkheid van een bepaalde route waarvan er op de rotswanden van de Gorges du Verdon honderden zijn, de één al moeilijker dan de andere...
Maar er is nog een reden die me dreef en me steeds heeft gedreven al besef ik het me nu pas..

Vrijheid.. vrijheid om me te kunnen bewegen op elke plek ook al is de omgeving ontzettend ongastvrij en vijandig..

De flow - de vibe

Gedurende die eerste week waren er twee momenten dat ik het voelde... die flow.. die vibe, die extreme focus op het hier en nu waarbij alle emoties zoals angst verdwijnen en jouw lichaam feilloos doet wat je vraagt en wat het dient te doen.. Vrijheid!
Op zo'n moment is jouw bewustzijn helemaal aangekoppeld aan jouw lichaam en ben je onstopbaar want wie vrIj is van belemmerende emoties is één met alles, met zichzelf maar ook met zijn omgeving..
Wie op zo'n moment aan een rots hangt, kan niet vallen, voelt geen angst en is uiterst precies in elke beweging.
Zo'n momenten zijn heerlijk want het is een moment van pure vrijheid.
Ik snap nu ook waarom sommige solo-klimmers verkiezen om geen touw of andere veiligheidsmiddelen te gebruiken want het hanteren van die zaken houden je weg van dat gevoel, van dat één zijn met jouw omgeving al is de afstraffing voor een moment van 'uit focus gaan' wel behoorlijk groot.
Ga terug naar af en je mag opnieuw beginnen.

klimmen in de Verdon

Helikopter, engel uit de hemel

Er gebeurde nog iets anders interessants tijdens die eerste week in het zuiden van Frankrijk.
Tijdens één van de beklimmingen op de rotswanden van de Gorges du Verdon gleed m'n voet plots weg en viel ik naar beneden om gestopt te worden door het touw.
Dat is in de klimsport niks bijzonders en gebeurt wel meer.
Door de snok aan het touw werd mijn klimpartner ditmaal echter hard tegen de rostwand gesmeten, brak hij zijn pols en diende geëvacueerd te worden per helikopter.
Nu is zo'n redding per helikopter best spectaculair en erg emotioneel zowel voor de persoon in kwestie maar ook voor de omstaanders of betrokkenen zoals ikzelf in dit geval.
Het is immers in zo'n momenten van wanhoop, pijn en ongeluk dat mensen hun nobele kant naar boven komt en iedereen elkaar helpt.
Mensen wiens ego op andere momenten elkaar in de weg staan, springen op zo'n moment voor elkaar in de bres en dat is zo mooi en ontroerend dat ik bijna moest huilen bij het zien van de efficiƫntie van de reddingsdienst en hoe bezorgd de enkele omstaanders waren in het aanbieden van hulp.

helikopter redding Wim

Constantine

Misschien kennen sommigen onder jullie de film 'Constantine' met in de hoofdrol Keanu Reeves in de rol van duiveluitdrijver die demonen uit mensen haalt.
Hij is ook in staat de engelen in mensengedaante te zien en in een geweldige scene staat aartsengel Gabriel op het punt om de duivel en alle demonen op de aarde los te laten waarop Reeves vraagt waarom zij (ja, het is een zij die engel) dat in Godsnaam wil doen en op dat moment doet Gabriel de volgende gevleugelde uitspraak die naar mijn mening O zo veel waarheid bevat.

'Jullie mensen kunnen zo nobel zijn maar die nobele kant van jullie komt enkel naar boven in tijden van rampspoed en miserie en net daarom zal ik jullie rampspoed en drama geven zodat jullie als mens kunnen uitstijgen tot jullie ware potentieel'

Bekijk het fragment door op het beeld te klikken

Wat is het toch dat de mens inderdaad in veel gevallen negativiteit nodig heeft om elkaar een warm hart toe te dragen.
Hoe lief kunnen we voor elkaar zijn als de ander een ongeluk heeft gehad, ziek is of gaat sterven.
Hoe behulpzaam kunnen we zijn als de ander z'n zwakte toont en hulp nodig heeft of vraagt.

Onze nobele zijde

Waarom doen we dat?

Welk gevoel geeft het ons als we iemand anders kunnen helpen, kunnen redden?
Is het machtsgevoel?
Is het een gevoel van beter, sterker te zijn dan de ander of voelen we enkel goedheid vanuit een sterk gedragen bewustzijn?
Helpen we elkaar omdat we beseffen dat deze realiteit een harde leerschool en gevangenis is waaruit we allen willen ontsnappen en komt daaruit ook ons verlangen naar vrijheid naar boven..
Vrijheid om terug te kunnen keren naar huis, naar de plek waar we echt vandaan komen en ondertussen steunen we elkaar want samen in de miserie zitten creëert een band.

Klimmers waarmee ik penibele avonturen In de bergen heb mee beleefd, behoren nog altijd tot de mensen met wie ik een bijzondere band heb omdat je leed hebt gedeeld en elkaar hebt gezien in onvrije toestanden die ons keihard confronteerden hoe meedogenloos deze werkelijkheid kan zijn..

Misselijkmakend besef

Tijdens het schrijven van deze tekst werd ik extreem misselijk en had ik de neiging om over te geven net omdat het besef van het niet vrij zijn en de alles overheersende drijfveer van elke actie om net die vrijheid te bereiken zo confronterend is en ons doet beseffen hoezeer we nog niet vrij zijn..
Waarom help ik iemand eigenlijk?
Voel ik me verplicht iemand te helpen?
Doen we het om het veiligheidsgevoel van de ander te vergroten?
Doen we het in de hoop dat de ander het bij ons ook zal doen als het ons overkomt?
Doe ik het om m'n eigen ego op te krikken en me beter te voelen dan de ander of doe ik het vanuit vrij bewustzijn en liefde voor het 'mens zijn' in moeilijke omstandigheden want geloof me, de omstandigheden zijn moeilijk.

Galenstock panorama

Waarom klim ik op een berg?
Doe ik dat omdat ik er van geniet of wil ik bewijzen dat ik sterk ben en dat ik durf heb?
Ga ik klimmen vanuit een vreugdevol verlangen om me overal vrij te kunnen bewegen of doe ik het vanuit prestatiedrang?
Wil ik mezelf bewijzen en laten zien dat ik beter ben dan een ander?
Wil ik me onderscheiden?
Werd ik daarom misselijk omdat ik me besefte hoe onvrij mijn drijfveer tot één van mijn grote passies is?

Nadat ik ontdekte dat ook in het fotograferen een diepe eenzaamheid zit om te bewijzen dat je niet alleen bent in deze werkelijkheid ontdek ik nu dat mijn passie om te klimmen enkel een verlangen is om vrij te zijn, overal en op ieder moment...net omdat ik het nu nog niet ben...

Ik ben beginnen rotsklimmen om me los te maken van mijn ouders die altijd enkel gingen bergwandelen.
Ik wilde op m'n eigen benen staan en me boven hen stellen, respect afdwingen omdat wat ik deed veel moeilijker was dan dat suffe wandelingetje... en als je iets doet vanuit een intentie en vraag om respect, dan krijg je net het tegenovergestelde omdat deze holografische werkelijkheid nu net resoneert met de emotiies die in je leven en die niet vervuld worden.
Als ik iets doe om te laten zien hoe geweldig ik wel ben omdat ik het gevoel heb dat mensen dat niet in de gaten hebben, dan zal deze werkelijkheid gaan resoneren met dat gebrek aan erkenning en respect..

Zo'n besef.. daar word je wel een beetje misselijk van..

ET

If you want to know the real truth of life