Back to index

MC Wind and Fire

MET DE VLAM IN DE PIJP

De meeste mensen hebben wel iets met brandweermannen. Als kind willen we het allemaal worden, vrouwen hangen graag in hun stoere armen (niet moeilijk dat we het allemaal willen worden) en zelfs op latere leeftijd blijft er een zeker respect naar de vijanden van het vuur, de redders van levens en de stoere helden van het water. En voor ‘the ladies’, have a hot night, sleep with a firefighter tonight.

Ik heb zelf trouwens twee broers die brandweerman zijn, ook al zo’n echte venten… Het kan al bijna niet anders of ik ben zelf ook zo’n echte bink want zoiets zit ongetwijfeld in de familie… genetisch bepaald.

Ik voelde me dus bepaald thuis in de Antwerpse brandweerkazerne waar ik te gast was bij Eddy Styven en Berry De Geynst van Wind & Fire ofte de vereniging voor brandweermannen die met een Harley-Davidson rijden.

Om bij dit clubje te komen, moet je dus over twee kwaliteiten beschikken. Je moet met een Harley rijden en je moet hem kunnen blussen als hij in brand vliegt…

Wereldwijd

Nu is heel dat Wind & Fire gedoe niet bepaald een locaal initiatief van de Antwerpse brandweer. Wind & Fire telt immers 2700 leden verdeeld over 108 chapters over de hele wereld. De oorsprong ligt natuurlijk in Amerika, Santa Barbara, California waar in 1991 ene Meneer Jerry Eibert besloot om een motorclub op te richten voor Firefighters met een HD! Meerijden mocht iedereen maar wie echt lid wilde worden, had een Amerikaanse Twin nodig. Op dat vlak verschilt Wind & Fire dus van de Red Knights waar dat geen must is.

Jerry Eibert was een sociale jongen en hij had bij de oprichting van Wind & Fire een specifiek doel voor ogen. In Amerika is immers niks zeker. Brandweermannen worden regelmatig geconfronteerd met collega’s die van de ene op de andere dag werkonbekwaam worden en vermits in de US of A sociale zekerheid zo goed als niet bestaat, zijn dat financiële drama’s. Dat leed wilde Eibert dus wat verlichten en zo organiseert hij elk jaar weer de ‘Burn Camp Run’ waarbij een rit naar een brandwondencentrum centjes moest opbrengen voor brandweersukkelaars. Zo gaat het ook met de ‘Coast to Coast Run’ waar kilometersponsoring een heel pak geld opbrengt.

Ook als geestelijke revalidatie kan deze rit voor velen tellen want die eerste rit op de motor was en is voor velen de eerste stap om opnieuw te integreren. Je zal immers maar de ene dag nog een knappe vent zijn om de volgende morgen na een woeste brand plots op te staan als een… om het even cru te zeggen… monster met brandwonden over je hele lijf… Er zijn plots heel wat minder vrouwen die aan je lijf willen hangen al is een rit achterop de motor een eerste goeie stap…

Het succes van Wind & Fire liet niet op zich wachten en momenteel is de vereniging al actief in 50 landen waarbij enkel Nederland als dichtstbijzijnde ontbreekt. Aan het lidgeld kan het nochtans niet liggen want dat is slecht een éénmalige en schamele 25 dollar.

In België zijn er twee chapters met het Antwerp Diamond chapter als datgene voor de Vlamingen. De gelijkenis met het HOG chapter ‘Diamond Port chapter’ is opvallend maar ze hebben geen problemen met de jongens van de Hog. Ook hun huis kan in brand vliegen natuurlijk.

Wind & Fire kan immers op heel wat sympathie rekenen.

Zo waren ze hier in België sterk betrokken bij de oprichting en opening van het Greet Rouffaer huis. Brandweermannen zijn nu eenmaal ideale aandachttrekkers en met een ladderwagen voor je deur weet je zo dat je heel wat bekijks hebt.

9/11

En die sympathie is natuurlijk alleen maar gegroeid sinds 9/11. Maar liefst 343 brandweermannen kwamen om tijdens de aanslagen op de Twin Towers van New York en daarvan waren er 6 leden van Wind & Fire.

De aanslagen op de Twin Towers waren tragisch en verschrikkelijk al hebben ze wel voor een groter samenhorigheidsgevoel bij de brandweer gezorgd. Vooral de wetenschap dat een ramp zoals die van het World Trade Center overal kan gebeuren, heeft brandweermensen overal ter wereld dichter bij elkaar gebracht. Het ledenaantal van Wind & Fire steeg van 1300 naar 2000 en er is momenteel een massale belangstelling voor de ingangsproeven om brandweerman te worden. Nochtans kan je jezelf niet echt wapenen tegen het terrorisme. Zolang er op deze wereldbol idioten en weirdo’s rondlopen kan elke dag omslaan in een nachtmerrie.

Gelukkig zijn er ook mensen die dromen.

En sommige mensen maken die dromen ook waar… en brandweermannen behoren volgens Eddy Styven (European Director van Wind & Fire) tot die tweede categorie.

Bij het waarmaken van die dromen behoort zonder twijfel ook het rijden op een Harley-Davidson. Het is een uitlaatklep voor een job waarbij risico zeker niet vreemd is. Brandweermannen zijn niet zozeer cowboys die gevaar opzoeken en kicken op het randje… anders hadden ze vast allemaal op een bloedsnelle racer gereden.

Het draait allemaal om het groepsgevoel en de vrijheid, twee eigenschappen die elke Harley rijder trouwens hoog in het vaandel draagt.

En al zijn Brandweermannen volgens Styven geen cowboys, straffe verhalen zijn er genoeg… dat brengt het werk gewoon met zich mee. Ik hoor ze trouwens thuis al genoeg van mijn twee broertjes. Brandje hier, lijkje daar… Ze mogen het hebben voor mijn part…

Kijk maar naar 9/11.

Je zal er maar naartoe moeten!

Heel het gebeuren in New York heeft trouwens een vreemde, bijna mystieke bijklank. Zo is het oproepnummer van de brandweer in Amerika 911 en reed oprichter van Wind & Fire Jeremy Eibert in zijn 14 jarige carriere 343.000 Miles op z’n Harley bij elkaar. Er kwamen 343 brandweermannen om tijdens de ramp met de Twin Towers. Je zou van minder bijgelovig worden.

Over straffe verhalen gesproken… Elk jaar wordt er minstens één iemand tot erelid van Wind &Fire verkozen.
Die persoon hoeft zelfs geen brandweerman te zijn maar moet wel iets belangrijk gepresteerd hebben op motorvlak. Iets zoals de Vietnam veteraan Dave Barr die met twee kunstbenen op z’n Harley heel Amerika rondrijd. Vanwege z’n gedrevenheid en z’n karakter hebben ze hem erelid gemaakt. Dave Barr zegt zelf dat hij het veel makkelijker heeft dan andere mensen want voor hem is het veel eenvoudiger om het hele jaar door te rijden. Hij heeft immers nooit koude voeten…

Misschien is het die instelling die het leven van de brandweerman nog het meest typeert. Het gevaar is er maar er zit niks anders op dan het te aanvaarden zonder lichtzinnig te worden. Af en toe even lachen met je eigen miserie is gewoon een aanrader. Misschien lijken op dat vlak alle motorrijders wel wat op elkaar want wie heef ter nog nooit het samenhorigheidsgevoel geproefd tijdens en na een rit door één of andere verschrikkelijke onweersbui. We hopen allemaal dat het slechte weer ons niet treft maar als het voorbij is, brengt het ons alleen maar dichterbij…
al ga ik nu eerst een brandverzekering afsluiten…

Er was natuurlijk geen betere gelegenheid om het samenhorigheidsgevoel van de brandweermannen te voelen dan het 100 jarige bestaan van Harley-Davidson. Ook Wind & Fire was ruimschoots aanwezig in Milwaukee waaronder ook een dikke delegatie uit België waaronder Eddy Styven en Berry De Geynst. Vanuit Canada reden ze met de laatste beschikbare Harley’s tot in Milwaukee waar ze verbroederde met het lokale brandweerkorps. Onderweg tijdens hun Ride Home kwamen ze overal collega’s tegen die de verst komende Wind & Fire mannen met open armen ontvingen…

Ze kregen trouwens een trofee om zover te komen!

Wie er in Milwaukee bij was, heeft ze misschien gezien, de dieprode Road Kings…

Harley-Davidson bracht ter nagedachtenis van 9/11 een speciale versie op de markt in de kleur van de brandweer. Er werden 343 stuks van gemaakt. Of diegen die ik in Milwaukee zag, allemaal origineel waren, weet ik niet maar ik heb er een hele hoop gezien. Schitterende kleur trouwens en een aanrader om je eigen Road King bij te verven…

Gelukkig hoef je niet zo ver te rijden of vliegen om de Firefighters van Wind & Fire aan het werk te zien. Afgelopen zomer werd voor het eerst een Europees treffen in de Dordogne streek van Frankrijk georganiseerd en dat moet in de toekomst uitgroeien tot het grootste Europees treffen voor brandHarleymannen. Wie niet kan wachten tot volgende zomer, raad ik aan z’n huis in brand te steken, dan staan die van Wind & Fire zo aan je deur al komen ze dan niet op hun Harley-Davidson…

Tekst: Erik Tanghe

Foto’s: Erik Tanghe – Eddy Styven